Od roku szkolnego 2017/2018 oba dotychczasowe programy "Mleko w szkole" i "Owoce i warzywa w szkole" zostały połączone w jeden.
Po scaleniu obu programów w jeden, ministerstwo rolnictwa postanowiło, że mleko, warzywa i owoce trafią do dzieci w klasach I-V szkoły podstawowej.
Według obliczeń ministerstwa rolnictwa, pomoc dotrze do ok. 1 miliona 950 tys. dzieci z klas I-V w 12 tys. szkół podstawowych. Mleko, owoce i warzywa trafią do placówek oświatowych za pośrednictwem ok. 400 dostawców.
Głównym celem programu jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie, a także propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.
W ramach komponentu owocowo-warzywnego każde dziecko może w roku szkolnym 2017/2018 liczyć w pierwszym semestrze na 42 porcje, z tego:
* 12 porcji jabłek
* 5 porcji gruszek
* 2 porcje śliwek
* 1 porcję soku owocowego
* 7 porcji marchwi
* 5 porcji rzodkiewki
* 2 porcje papryki
* 4 porcje pomidorów
* 3 porcje kalarepy
* 1 porcję soku warzywnego lub owocowo-warzywnego
W drugim semestrze uczeń otrzyma 42 porcje, z tego:
* 12 porcji jabłek
* 5 porcji gruszek
* 2 porcje truskawek
* 1 porcję soku owocowego
* 9 porcji marchwi
* 6 porcji rzodkiewki
* 4 porcje pomidorów
* 2 porcje kalarepy
* 1 porcję soku warzywnego lub owocowo-warzywnego
Jeśli chodzi o komponent mleczny, to w roku szkolnym 2017/2018 każdy uczeń uczestniczący w programie otrzyma w pierwszym semestrze 40 porcji, w tym:
* 34 porcje mleka
* 2 porcje jogurtu naturalnego
* 2 porcje kefiru naturalnego
* 2 porcje serka twarożkowego
W drugim semestrze może zaś liczyć na 44 porcji, w tym:
* 34 porcje mleka
* 4 porcje jogurtu naturalnego
* 4 porcje kefiru naturalnego
* 2 porcje serka twarożkowego