Procedura bezpieczeństwa COV-19/SARS-2 w Szkole Podstawowej nr 2 im. Marii Konopnickiej w Istebnej
PROCEDURA ORGANIZACJI I ZACHOWANIA BEZPIECZEŃSTWA W SZKOLE PODCZAS ZAPOBIEGANIA, PRZECIWDZIAŁANIA I ZWALCZANIA COVID – 19 W SZKOLE PODSTAWOWEJ
NR 2 IM. MARII KONOPNICKIEJ W ISTEBNEJ
Na podstawie wytycznych ministra właściwego do spraw zdrowia, Głównego Inspektora Sanitarnego oraz ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania.
Wszystkie zasady zapewnienia bezpieczeństwa w szkole przedstawione w niniejszej procedurze obowiązują każdego pracownika, nauczyciela , ucznia niezależnie od formy zajęć, w których uczestniczy (opiekuńcze, konsultacje, rewalidacyjne itd.) rodziców/prawnych opiekunów oraz interesantów szkoły.
Określone zasady będą obowiązywać w okresie od 01.09.2020r. do odwołania.
§1
Podstawowym celem wdrażanych procedur jest:
-
Zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom, uczniom, rodzicom i interesantom przebywającym na terenie szkoły.
-
Uniknięcie zakażenia pracowników przez osoby z zewnątrz – dostawcy, interesanci.
-
Zmniejszenie liczby kontaktów na terenie szkoły.
-
Maksymalne ograniczenie korzystania z przestrzeni wspólnych.
§2
Ogólne zasady bezpieczeństwa / pracownicy / interesanci/
-
Dyrektor ogranicza ilość pracowników na terenie szkoły do niezbędnego minimum, wydając stosowne zarządzenia wraz z harmonogramem pracy dla pracowników AiO oraz nauczycieli / w przypadku prowadzenia działań opiekuńczo – wychowawczych, konsultacji, zajęć rewalidacyjnych i innych zleconych prac.
-
W przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem (duszność, kaszel, gorączka) pracownik/ nauczyciel pozostaje w domu i zawiadamia o tym fakcie dyrektora szkoły.
-
Wejścia do budynków szkoły:
-
Wejście główne od strony OSP dla oddziału przedszkolnego i klas 1-4;
-
Wejście od strony Mlaskawki dla uczniów klas 5-8;
-
Pracownicy/nauczyciele bezwzględnie przy każdym wejściu na teren szkoły, w trakcie pracy często odkażają ręce płynem do dezynfekcji rąk i myją ręce wg instrukcji umieszczonych w widocznych miejscach w szkole.
-
Pracownicy/nauczyciele nie przemieszczają się zbędnie po placówce.
-
W sytuacji koniecznego załatwienia spraw na terenie szkoły interesant:
-
kontaktuje się z sekretariatem szkoły pod numerem: 33 855 60 41;
-
bezwzględnie odkaża ręce płynem do dezynfekcji rąk
-
poddaje się pomiarowi temperatury przez wyznaczonego pracownika obsługi /w przypadku stwierdzenia podwyższonej temperatury powyżej 37.50C osoba ta nie zostanie wpuszczona na teren szkoły/
-
podaje przy wejściu cel przybycia, swoje imię i nazwisko
-
korzysta z maseczki / przyłbicy oraz rękawiczek
-
Każde przybycie interesanta zostaje odnotowane w zeszycie wejść/wyjść.
-
Do sekretariatu szkoły wchodzi się pojedynczo.
-
Przy wejściu głównym umieszcza się numery telefonów do:
a. właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej: 48 222 500 115 całodobowy,
b. oddziału zakaźnego szpitala: Cieszyn 33/ 4797010,
c. organów, z którymi należy się kontaktować w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych:
-
organ prowadzący 33/855 65 00
-
kurator oświaty 32/ 606-30-63
§ 3
Szczegółowe zasady przyprowadzania i odbierania ucznia
-
W trosce o wspólne bezpieczeństwo na czas obowiązujących obostrzeń rodzice/opiekunowie prawni mają całkowity zakaz wchodzenia do budynku szkoły
– z wyjątkiem rodziców/ prawnych opiekunów uczniów klas 1 w okresie adaptacyjnym i oddziałów przedszkolnych (cały rok). -
Do szkoły dziecko przyprowadza tylko jeden rodzic , w oczekiwaniu na wejście dziecka do szkoły powinien zachować odstęp 1 m od kolejnego rodzica z dzieckiem. Należy rygorystycznie przestrzegać wszelkich środków ostrożności (m. in. osłona ust i nosa).
-
Rodzic zgłasza pracownikowi pełniącemu dyżur w holu szkoły chęć odebrania dziecka ze szkoły i oczekuje na nie w wydzielonej strefie wejścia do szkoły.
§ 4
Odpowiedzialność rodzica/opiekuna prawnego
-
W celu zapewnienia bezpieczeństwa dzieciom oraz pracownikom przebywającym w placówce, rodzic/ prawny opiekun zobowiązany jest do:
-
przyprowadzania do placówki dziecka zdrowego – bez objawów chorobowych,
-
przekazania informacji o stanie jego zdrowia, w tym objawów alergii,
-
zaniechania posyłania dziecka do szkoły, jeżeli w domu przebywa ktoś na kwarantannie lub w izolacji, a po zakończeniu odbycia kwarantanny rodzic/prawny opiekun zobowiązany jest dostarczyć dyrektorowi oświadczenie, iż wszyscy domownicy zostali wyleczeni i pozostają zdrowi. W przypadku pozyskania przez pracownika szkoły informacji, że uczeń, którego domownicy pozostają w kwarantannie, a on przebywa w szkole, dyrektor niezwłocznie zawiadamia powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną oraz, w razie potrzeby, prosi o pomoc policję.
-
Dziecko nie może zabierać do szkoły żadnych zbędnych przedmiotów.
-
Regularnie przypominać dziecku o podstawowych zasadach higieny, aby unikało dotykania oczu, nosa i ust, często myło ręce wodą z mydłem , nie podawało ręki na powitanie, nie przebywało w pobliżu innych dzieci.
-
Zwracać uwagę na odpowiedni sposób zasłania twarzy podczas kichania i kasłania.
-
Na wezwanie rodzic/opiekun prawny zobowiązany jest do jak najszybszego odbioru dziecka. Do czasu przybycia rodzica/ opiekuna prawnego dziecko przebywa w odizolowanym pomieszczeniu.
§5
Organizacja zajęć w szkole
-
W okresie zwiększonego reżimu sanitarnego związanego z Covid – 19 wprowadza się następujące zmiany w organizacji przerw i zajęć lekcyjnych. Zmiany obowiązują od dnia 01.09.2020 r. do odwołania.
-
Zmianie ulegają dotychczasowe godziny przerw i zajęć lekcyjnych:
1. 8:00 – 8:45 (5 min.)
2. 8:50 – 9:35 (10 min. – przerwa śniadaniowa)
3. 9:45 – 10:30 (5 min.)
4. 10:35 – 11:20 (15 min. – przerwa obiadowa dla klas 1- 4)
5. 11:35 – 12:20 (15 min. – przerwa obiadowa dla klas 5-8)
6. 12:35 – 13:20 (5 min. )
7. 13:25 – 14:10 (5 min.)
8. 14:15 – 15:00
Podczas przerwy śniadaniowej uczniowie klasy 1-4 nie schodzą do stołówki szkolnej, a uczniowie klas 5-8 spożywają drugie śniadanie na jadalni w wyznaczonych miejscach.
Podczas spożywania obiadu uczniowie danej klasy siadają w wyznaczonym miejscu.
-
Do szkoły może być przyjęte tylko dziecko zdrowe, bez objawów chorobowych sugerujących chorobę zakaźną.
-
Każda grupa dzieci podczas lekcji przebywa w wyznaczonej sali.
-
Uczniowie po skorzystaniu z szatni udają się bezpośrednio do klas i nie przebywają
w przestrzeni wspólnej (korytarze szkolne).5. Każda grupa dzieci podczas przerw przebywa w wyznaczonym miejscu zgodnie z ustalonym planem dyżurów (załącznik 1), według następujących wytycznych:
-
Pobyt uczniów na przerwach odbywa się w dwóch grupach:
-
klasy 1-4
-
klasy 5-8
-
Uczniowie wychodzą na przerwę pod opieką nauczyciela w wyznaczone miejsca
6. Uczniowie regularnie myją ręce wodą z mydłem po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety.
7. Używany sprzęt sportowy oraz podłoga w sali gimnastycznej zostają umyte detergentem, w miarę możliwości po każdych zajęciach.
-
Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce. Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą.
-
Należy wietrzyć sale lekcyjne co najmniej raz na godzinę, a w razie potrzeby częściej.
-
Należy ograniczyć aktywności sprzyjające bliskiemu kontaktowi pomiędzy uczniami.
-
Należy uzyskać zgodę rodziców/opiekunów na pomiar temperatury ciała ucznia - zgodnie z załącznikiem do niniejszej procedury. Zgoda może być przekazana za pomocą środków komunikacji elektronicznej lub przekazana w pierwszym dniu pobytu dziecka w szkole.
-
Jeżeli dziecko manifestuje, przejawia niepokojące objawy choroby należy odizolować je w odrębnym pomieszczeniu, niezwłocznie powiadomić rodziców/opiekunów w celu pilnego odebrania ucznia ze szkoły.
-
Pomieszczenie do izolacji osoby, u której stwierdzono objawy chorobowe wskazujące na chorobę zakaźną, zaopatrzone w maseczki ochronne, rękawiczki jednorazowe i przyłbicę oraz płyn do dezynfekcji rąk (przed wejściem do pomieszczenia).
-
Istnieje możliwość zmiany wariantów funkcjonowania szkoły w przypadku zaistnienia zagrożenia wynikającego z możliwości rozprzestrzeniania się wirusa COVID-19 w szkole. Decyzję podejmuje Dyrektor szkoły na podstawie opinii Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.
§ 6
Organizacja zajęć opiekuńczo – wychowawczych
-
Ze świetlicy szkolnej mogą korzystać tylko uczniowie, których oboje rodziców pracuje. Rodzice są zobowiązani do wypełnienia karty zgłoszenia dziecka na świetlicę
i dostarczenia oświadczenia o zatrudnieniu. Zajęcia świetlicowe będą się odbywać w godzinach 11.30- 15.30. -
Nauczyciel regularnie przypomina dzieciom o podstawowych zasadach higieny, aby unikali dotykania oczu, nosa i ust, często myło ręce wodą z mydłem , nie podawało ręki na powitanie, nie przebywało w pobliżu innych dzieci.
§ 7
Organizacja zajęć rewalidacyjnych
-
Na zajęciach może przebywać jeden uczestnik.
-
Nauczyciele lub inne osoby prowadzące zajęcia informują dzieci, w sposób dostosowany do ich potrzeb, o unikaniu dotykania oczu, nosa i ust.
-
Wszyscy pracownicy zobowiązani są do zachowania odpowiedniego dystansu społecznego, przy uwzględnieniu potrzeb dzieci.
-
Nauczyciele prowadzący zajęcia informują dzieci, w sposób dostosowany
do ich możliwości psychofizycznych, o ryzyku, jakie niesie ze sobą nieprzestrzeganie zasad higieny oraz przekazują im wskazówki Głównego Inspektora Sanitarnego w powyższym zakresie.
§ 8
Organizacja zajęć dodatkowych w szkole
-
W szkole ustala się harmonogram zajęć dodatkowych/konsultacji dostosowanych do potrzeb uczniów.
-
Nauczyciel prowadzący zajęcia dodatkowe/konsultacje po ich zakończeniu odpowiada za bezpieczne opuszczenie szkoły przez uczniów.
-
Na zajęciach dodatkowych/konsultacjach obowiązują takie same zasady jak na zajęciach dydaktycznych.
§9
Biblioteka
-
Zapewnia się nauczycielom bibliotekarzom, mającym kontakt z użytkownikami, dostęp do środków ochrony indywidualnej (maseczki ochronne, rękawice jednorazowe) i preparatów do dezynfekcji rąk.
-
Pomieszczenie powinno być, w miarę możliwości, wietrzone.
-
Przed rozpoczęciem pracy w bibliotece, tuż po przyjściu do szkoły obowiązkowo należy umyć ręce wodą z mydłem.
-
Zachować bezpieczną odległość .
-
Uczniom i innym osobom korzystającym z biblioteki ogranicza się użytkowanie księgozbioru w wolnym dostępie oraz katalogów kartkowych.
-
Wyznacza się pomieszczenie znajdujące się obok biblioteki jako miejsce składowania oddawanych książek. Książki te umieszcza się na stolikach oznaczonych datą przyjęcia. Okres kwarantanny dla książki trwa 2 dni.
§10
Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni
-
Pracownicy obsługi sprzątają pomieszczenia oraz w miarę potrzeb dezynfekują ciągi komunikacyjne, powierzchnie dotykowe ( poręcze, klamki, wyłączniki) i powierzchnie płaskie (blaty w salach i na jadalni, poręcze - oparcia krzeseł) oraz toalety – czynności te wpisują w kartę monitoringu.
-
Pracownik szkoły po pomiarze temperatury danej grupy dezynfekuje termometr.
-
Wszyscy pracownicy zobowiązani są do regularnego mycia rąk wodą z mydłem.
-
Dyrektor lub wyznaczona do tego osoba prowadzi monitoring codziennych prac porządkowych, wykonywanych przez pracowników obsługi, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarno-higienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatur, włączników. W tym celu prowadzona jest : „Karta monitorowania codziennych prac porządkowych”.
Karta monitorowania codziennych prac porządkowych
POMIESZCZENIE/ .............................................................
DATA |
Czystość pomieszczenia- sprzątanie |
Dezynfekcja powierzchni dotykowych Dezynfekcja użytego na zajęciach sprzętu
|
||
godzina
|
czytelny podpis |
godzina |
czytelny podpis |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-
Przeprowadzając dezynfekcję, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń, przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji. Wszyscy pracownicy odpowiedzialni za wydawanie środków do dezynfekcji oraz pracownicy korzystający z nich są zobowiązani do zapoznania się z zaleceniami producenta i zachowania wszelkich zalecanych środków ostrożności.
-
W pomieszczeniach sanitarno - higienicznych należy wywiesić plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje (plakaty).
-
Zużyte środki ochrony wyrzucane są do zamykanego kosza. Obok kosza lub na nim zamieszcza się informację: „Kosz na odpady materiałów służących do dezynfekcji”.
§ 11
Żywienie
-
Przy organizacji żywienia w szkole (stołówka szkolna), obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa, odnoszących się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo wprowadza się zasady szczególnej ostrożności:
-
Pracownicy kuchni zobowiązani są do zachowania odległości stanowisk pracy (co najmniej 1, 5 m).
-
Pracownicy, o których mowa w pkt 1. stosują środki ochrony osobistej, płyny dezynfekujące do czyszczenia powierzchni i sprzętów.
-
Każdy pracownik dba o utrzymanie wysokiej higieny, dokonuje mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.
-
Odpady materiałów służących do dezynfekcji oraz zbędne opakowania niezwłocznie po dokonaniu dezynfekcji wyrzucane są specjalne wyznaczonego zamkniętego kosza. Obok kosza lub na nim zamieszcza się informację: „Kosz na odpady materiałów służących do dezynfekcji”.
-
Pracownicy wyrzucają zużyte jednorazowe środki ochrony osobistej do zamykanych, wyłożonych workiem foliowym koszy znajdujących się poza kuchnią.
-
Przy stolikach zachowuje się bezpieczną odległość pomiędzy osobami spożywającymi posiłki.
-
Pracownik kuchni wydając posiłek, podaje dziecku sztućce.
-
Spożywanie posiłków będzie odbywało się w systemie zmianowym celem zachowania bezpiecznej odległości przy stolikach.
-
Pracownicy obsługi wietrzą pomieszczenie, dokonują dezynfekcji blatów stołów i poręczy krzeseł w jadalni po każdej grupie.
-
Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60°C lub je wyparzać.
§12
Pracownicy
-
Dyrektor zapewnia:
-
Sprzęt, środki czystości i do dezynfekcji, które zapewnią bezpieczne korzystanie z pomieszczeń szkoły, boiska oraz sprzętów i przedmiotów znajdujących się w szkole;
-
Płyn do dezynfekcji rąk - przy wejściu do budynku oraz w miejscu przygotowywania posiłków, a także środki ochrony osobistej, w tym jednorazowe rękawiczki, maseczki ochronne/osłona na usta i nos dla pracowników szkoły pracowników do wykorzystania w razie zaistnienia takiej potrzeby;
-
Plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych oraz instrukcje dotyczące prawidłowego mycia rąk przy dozownikach z płynem;
-
Pomieszczenie do izolacji osoby, u której stwierdzono objawy chorobowe wskazujące na chorobę zakaźną, zaopatrzone w maseczki ochronne, rękawiczki jednorazowe i przyłbicę oraz płyn do dezynfekcji rąk (przed wejściem do pomieszczenia);
-
Pełną informację dotyczącą stosowanych metod zapewniania bezpieczeństwa i procedur postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia wszystkim pracownikom szkoły jak i rodzicom dzieci uczęszczających do szkoły.
2. Ponadto Dyrektor:
a. Dostosowuje regulaminy i procedury obowiązujące w placówce do wymogów zwiększonego reżimu sanitarnego
b. Informuje organ prowadzący o zaistnieniu podejrzenia choroby u ucznia, pracownika szkoły;
c. Współpracuje ze służbami sanitarnymi;
d. Instruuje pracowników o sposobie stosowania procedury postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia;
3. Każdy pracownik/ nauczyciel szkoły zobowiązany jest:
-
Postępować zgodnie z przepisami wprowadzonymi Procedurami bezpieczeństwa
-
Stosować zasady profilaktyki zdrowotnej w formie:
-
regularnego mycia rąk przez 20 sekund mydłem i wodą lub środkiem
dezynfekującym zgodnie z instrukcją zamieszczoną w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych, -
kasłania, kichania w jednorazową chusteczkę lub wewnętrzną stronę łokcia,
-
unikania skupisk ludzi,
-
unikania dotykania oczu, nosa i ust,
-
unikania kontaktu z osobami, które źle się czują;
-
Pracownik/nauczyciel dezynfekuje ręce niezwłocznie po wejściu do budynku szkoły;
-
Informować dyrektora lub osobę go zastępującą o wszelkich objawach chorobowych, wskazujących na chorobę zakaźną u ucznia;
-
Zachowywać dystans między sobą.
4. Pracownicy obsługi przebywają w wyznaczonych pomieszczeniach
5. Pracownicy obsługi w szkole:
-
Kierują dzieci do wyznaczonych sal zajęć oraz przekazują rodzicowi/opiekunowi do strefy wejścia po skończonych zajęciach.
-
Myją i dezynfekują ręce po każdej czynności związanej ze sprzątaniem, myciem, itd.;
-
Dezynfekują toalety – na bieżąco, i po każdym dniu pracy szkoły;
-
W przypadku skorzystania z sali gimnastycznej myją i dezynfekują używany sprzęt sportowy oraz podłogę;
-
Po każdym dniu myją i/lub dezynfekują:
-
ciągi komunikacyjne – myją;
-
poręcze, włączniki światła, klamki, uchwyty, poręcze krzeseł, siedziska i oparcia krzeseł, blaty stołów, biurek z których korzystają dzieci i nauczyciele, drzwi wejściowe do placówki, szafki w szatni (powierzchnie płaskie), kurki przy kranach – myją i dezynfekują;
-
sprzęt wykorzystywany na boisku– myją/dezynfekują;
-
wietrzą pomieszczenia, w których odbyła się dezynfekcja, tak aby nie narażać dzieci ani pracowników na wdychanie oparów.
-
Przeprowadzając dezynfekcję postępują zgodnie z instrukcją i zaleceniami wskazanymi na opakowaniu przez producenta środka dezynfekującego.
6. Nauczyciele odbywający zajęcia z uczniami:
-
Sprawdzają warunki do prowadzenia zajęć – liczba uczniów zgodnie z wytycznymi, objawy chorobowe u uczniów, dostępność środków czystości i inne zgodnie z przepisami dot. bhp;
-
Sprawują opiekę nad uczniami w czasie przerw;
-
Edukują uczniów z zasad profilaktyki zdrowotnej oraz zasad bezpieczeństwa obowiązujących na ternie szkoły;
-
Dbają o to, by uczniowie regularnie myli ręce w tym po skorzystaniu z toalety, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza, zgodnie z instrukcją wywieszoną przy dozownikach z płynem;
-
Wietrzą salę, w której odbywają się zajęcia – przynajmniej raz na godzinę, jeśli jest to konieczne także w czasie zajęć;
-
Dbają o to, by dzieci z jednej grupy nie przebywały w bliskiej odległości z uczniami z drugiej grupy;
-
Ograniczają aktywności sprzyjające bliskiemu kontaktowi pomiędzy uczniami;
-
Dbają o to, by uczniowie w ramach grupy nie wymieniali się przyborami szkolnymi, a swoje rzeczy (podręczniki, przybory szkolne) trzymali na przypisanej ławce, w swoim tornistrze,
-
Zachowują między sobą w kontaktach bezpieczny odstęp,
-
Utrzymują kontakt z rodzicami/opiekunami prawnymi uczniów za pomocą środków komunikacji na odległość.
§13
Procedura postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia COVID-19
-
W szkole wyznaczone zostało pomieszczenie do izolacji osoby, u której stwierdzono objawy chorobowe. Pomieszczenie to zostało zaopatrzone w środki ochrony i płyn dezynfekujący.
-
W przypadku stwierdzenia objawów chorobowych u dziecka, które wskazują na chorobę zakaźną (w przypadku COVID-19 takich jak kaszel, gorączka, duszności), dziecko jest niezwłocznie izolowane od grupy – służy do tego specjalnie przygotowane pomieszczenie.
-
Pracownik, który zauważył objawy chorobowe, informuje o tym dyrektora lub sekretariat szkoły.
-
Dyrektor kontaktuje się niezwłocznie – telefonicznie z rodzicem/rodzicami/ opiekunem/opiekunami dziecka i wzywa do niezwłocznego odbioru dziecka z placówki informując o powodach.
-
W przypadku ignorowania prośby o odbiór dziecka podejrzanego o zakażenie, Dyrektor ma prawo powiadomić o tym fakcie Policję, Sąd Rodzinny oraz Powiatową Stację Epidemiologiczną.
-
Wskazany przez dyrektora pracownik (sekretarz, nauczyciel) kontaktuje się telefonicznie z rodzicami pozostałych dzieci z grupy i informuje o zaistniałej sytuacji.
-
Nauczyciel opiekujący się grupą, przeprowadza dzieci do innego pomieszczenia, a sala, w której przebywało dziecko z objawami chorobowymi jest myta i dezynfekowana (mycie podłogi, mycie i dezynfekcja – biurek, krzeseł).
-
Dziecko w izolacji przebywa pod opieką pracownika szkoły, który zachowuje wszelkie środki bezpieczeństwa – przed wejściem i po wyjściu z pomieszczenia dezynfekuje ręce, przed wejściem do pomieszczenia zakłada maseczkę ochronną i rękawiczki.
-
Rodzice izolowanego ucznia odbierają ucznia ze szkoły przy głównych drzwiach wejściowych do budynku placówki.
-
W przypadku wystąpienia u pracownika szkoły będącego na stanowisku niepokojących objawów sugerujących zakażenie COVID-19, pracownik niezwłocznie przerywa swoją pracę i informuje dyrektora lub osobę wyznaczoną o podejrzeniu – zachowując stosowny dystans i środki ostrożności, aby nie dochodziło do przenoszenia zakażenia.
-
Dyrektor lub osoba wyznaczona zawiadamia powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną (numer znajduje się na tablicy ogłoszeń ) i wprowadza do stosowania na terenie placówki instrukcji i poleceń przez nią wydawanych.
-
Obszar, w którym przebywał i poruszał się pracownik z podejrzeniem zakażenia COVID-19 jest niezwłocznie skrupulatnie myty, a powierzchnie dotykowe, takie jak klamki, włączniki światła, poręcze, są dezynfekowane przez osobę do tego wyznaczoną.
-
Pomieszczenie, które przeznaczone było do izolacji osoby z objawami chorobowymi po opuszczeniu go przez osobę z objawami, jest myte i dezynfekowane są powierzchnie dotykowe.
-
Dyrektor lub osoba przez niego wyznaczona sporządza listę osób, z którymi osoba podejrzana o zakażenie miała kontakt, aby je poinformować lub w razie potrzeby przekazać ją powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej.
-
Dyrektor informuje organ prowadzący o wszelkich stwierdzonych objawach chorobowych dzieci czy pracowników wskazujących na możliwość zakażenia COVID
-19 -
Dyrektor wraz z organem prowadzącym na podstawie wytycznych, instrukcji powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej podejmują decyzję odnośnie dalszych działań w przypadku stwierdzenia na terenie placówki zakażenia.
-
W przypadku uzyskania informacji od rodziców lub pracowników o potwierdzonym zarażeniu wirusem COVID-19 u osoby, która przebywała w ostatnim tygodniu w placówce, Dyrektor niezwłocznie informuje organ prowadzący i kontaktuje się z powiatową stacją sanitarno-epidemiologiczną celem uzyskania wskazówek, instrukcji do dalszego postępowania.
-
Zawsze, w przypadku wątpliwości co do stanu zdrowia, należy zwrócić się do właściwej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej w celu konsultacji lub uzyskania porady.